ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ PORTO VITILO

Porto Vitilo / Καραβοστάσι, Οίτυλο, Λακωνία, 23062
Τηλ:+30 27330 59210 - 20 - 70, Κινητό: +30 6944 263737 / Φαξ: +30 27330 59210
Email: info@portovitilo.gr

HOW TO FIND US

Τοποθεσία & Επικοινωνία

Μανιάτικα χωριά – Οίτυλο

Το Οίτυλο είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Μάνης. Βρίσκεται στο Καραβοστάσι Λακωνίας και απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Δήμου, Αρεόπολη. Μόλις 34 χιλιόμετρα μετά την Καρδαμύλη, το Οίτυλο συνδέει τη Λακωνική Μάνη με τη Μέσα Μάνη.

 

Ταΰγετος & θάλασσα στο Καραβοστάσι Λακωνίας

Η Πελοπόννησος είναι φημισμένη για τα πολλά και όμορφα χωριά της, με μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της για τα μανιάτικα χωριά. Το πετρόχτιστο χωριό του Οιτύλου, συνδυάζει το καταπράσινο βουνό και την παραθαλάσσια αύρα, συνδυασμός σπανιότατος για το άγριο τοπίο της Μάνης.Ο επιβλητικός Ταΰγετος από τη μία και ο ήρεμος κόλπος του Οιτύλου από την άλλη, συνάδουν σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του επισκέπτη.

 

Λακωνική Μάνη – Ιστορική Τοποθεσία

Το Οίτυλο πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα και φαίνεται κατοικημένο συνεχώς από την αρχαιότητα και την εποχή του Ομήρου έως σήμερα.

 

Συγκεκριμένα από την εποχή του Ομήρου αναφέρεται το Οίτυλο ως τμήμα του βασιλείου του Μενελάου. Από το Στράβωνα αργότερα αναφέρεται με το όνομα Βοίτυλο και ο Παυσανίας αναφέρει πως ήταν μια από τις κυριότερες πόλεις του “Κοινού των Ελευθερολακώνων”. Διασώζονται ερείπια αρχαίων μνημείων και επιγραφές ιδιαίτερα γύρω από την παραλία όπου θεωρείται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος.

 

Τη περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο Οίτυλο, εγκαταστάθηκαν επιφανείς οικογένειες, όπως των Βυζαντινών πριγκίπων Κομνηνών (Στεφανόπουλων) και των Μεδίκων ή Γιατριάνων. Μεταξύ του 1672 και 1674, δημιουργήθηκαν κύματα προσφύγων από τα χωριά της Μάνης προς την Ιταλία. Οι Γιατριάνοι μετανάστευσαν στη Τοσκάνη και οι Κομνηνοί-Στεφανόπουλοι στη Γένοβα, ενώ μέλη και των δύο οικογενειών εγκαταστάθηκαν στη Κορσική. Στην πλατεία βρίσκεται η ανάγλυφη πλάκα της αδελφοποίησης του Καργκέζε με το Οίτυλο (1990).

 

Το 1770, αγκυροβόλησε εδώ ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου, Θεόδωρος Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επανάσταση του 1770 –τα Ορλωφικά- από τα μανιάτικα χωριά. Στη Μονή Ντεκούλου ή Δεκούλου υπογράφηκε η σχετική συμφωνία.

 

SEND US A MESSAGE

Fields marked with (*) are mandatory.